English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com

vineri, 4 martie 2011

Make-up pentru tenul matur

In urma cu doua saptamani, a fost deschis subiectul machiajului pentru tenul matur sau in curs de maturizare si am fost intrebata ce am putea face sau ce ar trebui sa evitam pentru ca rezultatul final sa fie un chip luminos si intinerit.


sursa foto: sonaturalmakeup.com 

Vreau sa incep prin a va spune ca am cautat un model pentru acest post, trecut de 30 de ani si dispus sa apara pe blog in ipostaza before/after, dar nu am reusit inca sa-l gasesc. Daca cititi acest post si va incadrati in termenii de mai sus, va rog scrieti-mi la anca@ancabuzeamakeup.ro si atasati si 1-2 poze cu voi, atat nemachiata, cat si machiata. As vrea sa urmeze o a 2-a parte in care voi pune in practica ceea ce va voi povesti mai departe imediat ce am un model. In felul acesta, veti vedea cu ochii vostri si va veti convinge daca sunteti de acord sau nu cu ceea ce scriu.

Bun, sa trecem la partea teoretica. Acestea sunt cateva directii care sa ne ajute sa ne formam o idee generala despre cum ar trebui sa arate machiajul pentru o doamna peste 30-35 de ani si ce poate face ea pentru a arata mai tanara intr-un mod elegant.

Incepand cu tenul, este foarte important sa hidratam corect - hidratarea ajuta la intarzierea aparitiei ridurilor si da un aspect uniform tenului.
Odata cu inaintarea in varsta, tenul poate avea zone uscate, zone mai pigmentate decat altele si asa mai departe. Daca incepem machiajul tenului cu o crema hidratanta pe care o lasam cateva minute sa intre bine in piele, fondul de ten se va aseza in mod uniform, iar rezultatul final va fi luminos si vizibil intinerit.

Fondul de ten: in majoritatea cazurilor, este indicat sa alegem un fond de ten fluid, hidratant, cu o putere de acoperire medie, care sa nu incarce prea tare tenul. Este indicat sa ne ferim de finisajul mat, excesiv de pudrat, pentru ca acesta atrage atentia asupra ridurilor. Consider ca aplicarea fondului de ten pe tenul matur se face cel mai usor cu ajutorul unui buretel de latex, special pentru fond de ten.
 Mi-a placut mult fondul de ten de la Bourjois cu colagen - Repulpant Reboosting Collagen Foundation - insa stiu ca a fost scos din productie. Nu stiu daca a fost inlocuit cu altceva, dar cred ca si Bourjois Healthy Mix este la fel de hidratant si da un glow frumos tenului. Imi place si fondul de ten Vichy LiftActiv Flexilift Teint pentru acelasi rezultat luminos.

Secretul este sa aplicam fondul de ten cu moderatie, trebuie evitat cu orice pret supra-incarcarea cu produs.
Personal, imi place sa folosesc fond de ten cu subton galben pentru tenul matur pentru ca "incalzeste" tenul si il face sa para mai tanar. Intotdeauna mi s-a parut ca un fond de ten cu subtonuri roz aplicat pe un ten matur nu face decat sa inaspreasca si sa-l maturizeze si mai mult.

Pentru situatiile in care avem de-a face cu cearcane pronuntate sau cu pete maronii, un corector cu subtonuri rozalii sau de culoarea piersicii va fi de mare ajutor daca il folosim strict in acele zone.


Obrajii vor arata tineri si plini de viata cu un blush piersica, in timp ce un blush roz cu subtonuri albastre sau unul prea inchis va imbatrani si mai tare. Pudra autobronzanta se va folosi cu maxima discretie iar expunerea la soare trebuie sa fie cat mai redusa pentru ca soarele imbatraneste prematur pielea.
TIP: Acesta este momentul sa incepem sa alegem blush-uri crema in detrimentul celor pudra!




Pentru iluminarea obrajilor, vom folosi un highlighter lichid pentru ca da un aspect mai natural si mai discret comparativ cu highlighter-ul pudra. Trebuie sa avem grija sa nu fie excesiv de sidefat, ci sa aiba particule ce capteaza lumina intr-un mod discret. Observati de cate ori am folosit cuvantul discret in aceasta postare? Ar trebui sa ne dea de gandit! :)

Pudra - fixam fondul de ten, corectorul, blush-ul crema si iluminatorul lichid cu ajutorul unei pudre translucide. Evitam pudra matifianta pentru ca incarca si evitam orice produs intr-un ton mai inchis decat tenul nostru pentru ca ne imbatraneste.
Din acest motive, pudra translucida este cea mai potrivita: este lejera, fixeaza machiajul, nu incarca si nu modifica machiajul din punct de vedere cromatic. Preferata mea este Laura Mercier Translucent Powder, insa si One Finishing Powder de la Sleek Make-Up este extrem de buna si are un pret mult mai accesibil.

Ochii - primerul de pleoape va deveni prietenul nostru cel mai bun odata ce trecem de pragul de 30 de ani, asta daca nu a devenit inca dinainte.
Cu timpul, pleoapele devin mai uleioase, iar fardurile se vor "strange" in pliu sau "evapora" mai usor, insa putem evita acest lucru daca folosim un strop de primer sau chiar un fard de pleoape cremos pe care il fixam cu fardul de pleoape pulbere. Culorile cele mai indicate sunt: marouri calde, nu prea inchise, bejuri, roz prafuit, lila, verde cald insa nu o nuanta puternica, chiar si griuri medii.

TIP: Pentru ca pielea de pe pleoape incepe sa-si piarda elasticitatea, putem da impresia de ochi tineri si vioi printr-un contur discret.
Cum facem acest contur? Aplicam o nuanta deschisa pe pleoapa mobila si una putin mai inchisa in pliul ochiului, insa mergem putin mai sus de pliul natural si estompam cu atentie. Liniile dure, clar definite imbatranesc. Ceea ce urmarim noi este o umbra discreta, care va arata extrem de natural. Aplicarea culorii mai inchise in pliu si deasupra pliului ajuta la "ridicarea" pleoapei cazute si da un aspect mai tanar!

Un alt secret ce ajuta la intinerire instantanee este fardul deschis la culoare aplicat in coltul interior al ochiului. Alegeti nuante de alb untos, crem foarte deschis, eggshell. Evitati albul mat pentru ca inaspreste tenul matur si, cel mai important, evitati fardurile sidefate pentru ca atrag atentia asupra ridurilor.

Daca folosim eyeliner la baza genelor superioare, trebuie sa avem grija sa-l estompam cu atentie si ar fi indicat sa alegem nuante de maro, brun, gri inchis, sa evitam pe cat posibil negru.

Buzele - dupa cum bine stim, zona gurii incepe sa se rideze odata cu trecerea timpului, iar felul in care purtam rujul sau glossul la 20 de ani, fara contur de buze, nu mai este de actualitate odata ce apar primele riduri. Este indicat sa folosim intotdeauna un creion de buze pentru a evita ca rujul sau glossul sa se intinda in aceste mici riduri. Creionul actioneaza sub forma de bariera intre buze si piele.

Culorile intense de ruj atrag atentia asupra ridurilor si ne maturizeaza, asa ca este indicat sa alegem rujuri discrete, in culori pastelate si, as mai adauga, aceste culori sa fie cat mai calde. Imaginati-va un ruj roz fuchsia pe o doamna de 50 de ani! Nu se potriveste, nu-i asa? Ar arata mai bine un roz discret, care sa-i contureze frumos gura, fara a cadea in vulgar.

Zona fetei care va schimba intotdeauna machiajul si care ne poate intineri sau imbatrani instant este zona sprancenelor. Acordati o mare importanta sprancenelor! Mergeti la un specialist pentru a da forma corecta si rugati-l sa va ajute sa alegeti culoarea potrivita si sa va arate produsele pe care sa le folositi. Daca aveti sprancenele corect ingrijite si nuantate, veti "pierde" 10 ani din varsta pe care o tradeaza buletinul! :)

Concluzii:

1. In ceea ce priveste gama de culori pentru acest tip de ten, prefer sa aleg nuante calde, de intensitate medie, evitand pe cat posibil negrul - singura exceptie in acest caz o face mascara neagra.
2. Mizez foarte mult pe hidratarea si ingrijirea tenului, prefer sa dedic mai mult timp pregatirii tenului decat  machiajului propriu-zis.

Secretul machiajului dupa 35 de ani consta in evidentierea trasaturilor, nu a machiajului!

Cel mai bun exemplu pe care il pot da la capitolul machiaj pentru o femeie matura este Helen Mirren! Abordeaza intotdeauna un stil elegant, discret, rafinat ce o avantajeaza. Nu este de mirare ca ramane in continuare o femeie extrem de dorita de barbati, desi a trecut de 60 de ani!







32 de comentarii:

Lili spunea...

Super articol! Am o admiratie deosebita pentru Helen Mirren, este intr-adevar un exemplu de urmat :)
Am machiat-o si eu de foarte multe ori pe mama si sunt de acord cu abordarea ta pentru tenul matur. Am convins-o pe mama sa renunte la conturul cu creion negru (doar) pe pleoapa inferioara si am mai convins-o sa foloseasca trucuri pentru buze - un creion nude sub orice ruj si glossuri stralucitoare dar discrete, care dau efect de "juiciness" si plumping :)

DeliasBeautyBlog spunea...

Wow! Cat de tare e postarea asta!M-a lasat fara cuvinte.Si eu o machiez pe mama mea.Vine in fiecare weekend la mine,inainte de a merge in vizite :))
Si eu tot pe natural merg...eyeliner subtil maro pamantiu si apoi o aud "pune mai mult eyeliner!si pune negru ca asta nu se vede!".Oricat incerc eu sa-i explic ca asta e si ideea:sa nu se vada dunga perfect neagra deasupra ochilor nu intelege :))
Si iar ne certam de la sprancene :)) Ea e blonda si vrea sprancene ca ale mele.Degeaba incerc sa-i explic eu ca folosesc nuanta inchisa ptr ca am parul inchis!Ea le vrea negre si pace :)) In fine...spre 5 minute de cearta optam ptr maro :))
Ea nu intelege de ce refuz sa o machiez "asa frumos ca pe mine" :))Ca eu pe mine ma machiez frumos si pe ea nu vreau!

Gata!M-am decis..scot la imprimanta postarea si i-o dau sa citeasca :))

siginutz spunea...

suuuuuuuuuper post anca!! vai de cate ori m-am gandit ca posturi pentru doamne nu prea scrie nimeni, poate noi cand om avea toate peste 40, hehe! acuma tu, fuxia la 50... poate esti intinsa si nealterata ca dragusanca, mai stii? :P vezi de ce profit eu de culorile tari acu... (vara, mostly, in alte sezoane nu am chef de ele).

si eu am machiat-o de cateva ori pe mama, care are trasaturi foarte frumoase. am observat si eu ca trebuie umblat discret cu culorile, sunt greu de gestionat ridurile ;)) si in loc de tus am mai folosit la baza genelor un ton mai inchis din fardul cu care dadusem pe pleoapa si e ok. de m-ar lasa sa o machiez mai des............ :D

Helen Mirren e superba, ai gusturi super bune.

P.S. Am descoperit de ce imi da error cand vreau sa intru la tine. tastez direct domeniul, de aia. ori daca ma redirectoneaza de pe blogspot nu e nicio problema.

pupici, mai vreau posturi pentru ten matur!! dupa mine, si de machiaj la barbati.. (discret, cat sa le arate fata fresh..)

Manuela spunea...

Foarte bun articolul si folositor! Imi place! Felicitari!

Stilistele spunea...

foarte misto articol! chiar aveam unele intrebari referitoare la machiajul domnitelor peste 30 de ani- printre care ma incadrez si eu- pentru ca am observat ca nu imi mai pot permite excesele pe care mi le permiteam acum 4-5 ani...cu cat ma machiez mai tare, cu atat par mai in varsta. In ultimul timp tot ce port in trusa de machiaj e fondul de ten, rujul peach, mascara maro, blush-ul si rareori tusul negru, pe care il folosesc in special pentru sedintele foto. As vrea sa am mai multa rabdare la machiaj, sa aplic iluminatoare, corectoare, dar mereu sunt in graba, iar cu rabdarea stau extrem de prost :))
msi pt post, anyway, chiar ma ajuta :***

fashion doctor spunea...

multumesc mult pentru sfaturi

augusta spunea...

foarte interesant! o sa aplic sfaturile tale

Alexandra A. spunea...

Buna, super articol, am sa i-l arat mamei mele, poate o conving sa inceapa sa se machieze din nou. As vrea sa te intreb despre fondul de ten. Ea spune ca nu ii este bun nici unul, pentru ca are porii foarte dilatati pe nas in special. Nici inainte nu folosea. Am pus-o sa incerce fondul meu de ten si chiar asa era- porii erau mult accentuati chiar daca la mine nu era cazul(si eu am pori dilatati dar mai mititei). Crezi totusi ca exista si fond de ten pentru ea? :*:*

Anca Buzea spunea...

@ Sandra: recomanda-i mamei tale sa incerce The POREfessional de la Benefit, este un primer destinat persoanelor cu pori mari. Acest produs se aplica inainte de fondul de ten, in cantitati foarte mici pe zona cu probleme. Rolul lui este de a umple porii astfel incat tenul este nivelat si pregatit pentru fondul de ten.

Anca Buzea spunea...

@ Betty Reviews: cu cat mai repede, cu atat mai bine :) Chiar imi doresc sa gasesc model pentru acest gen de machiaj.

Anca Buzea spunea...

@ Stilistele: ma bucur ca iti place pentru ca ai fost prima persoana care a cerut acest gen de articol. Am putea spune ca iti este dedicat, la modul frumos si afectuos, pentru ca ai fost muza acestei postari :)

Anca Buzea spunea...

@ Sweet Crazy: ma bucur ca am fost de ajutor :)

Anca Buzea spunea...

@ siginutz: sunt sigura ca vom scrie noi despre asta, peste 15-20 de ani ;) Iar ideea ta cu machiajul pentru barbati este pe gustul meu, dar nu stiu cine ar fi interesat de asa ceva :))

Anca Buzea spunea...

@ Manuela: multumesc frumos!

Anca Buzea spunea...

@ modniza: Cu cea mai mare placere. Am remarcat in pozele tale ca aplici deja majoritatea sfaturilor din acest articol ;)

Adelina Eneșca spunea...

Anca felicitari pentru aceasta postare! Ma bucur ca ai abordat aceasta problema, a machiajului pentru doamnele de peste 30 de ani. Mama mea are 46 de ani si amandoua citim cu drag blogul tau si am invatat foarte multe lucruri. Multumesc!

Chocolate spunea...

O sa recitesc articolul pana il invat pe de rost. :D

Ema, Brasov spunea...

Un articol care merita sa apara intr-o revista de specialitate. Am salvat link-ul catre articol la favorite.
Felicitari!
:* :)

Oana D spunea...

foarte interesant si clar merita aplicate sfaturile, doar ca avand 30 de ani mi-e cam greu sa accept ca am intrat in randul femeilor cu ten matur :)

Andreea spunea...

Foarte bun articolul! persoanele in varsta sunt destul de neglijate la capitolul makeup (ma refer la articole prin reviste etc).

p.s.: ai un tag la mine pe blog!:*:*

Oana Maria spunea...

Super articol!
Voiam sa te intreb ce pudra e mai buna pt tenul grasut (in zona T in special): translucida sau matifianta?. Eu de ex folosesc pudra matifianta pt ca nu-mi permit sa lucesc toata ziua ca un glob (mai ales vara :)) ).

Georgiana spunea...

Super articol! Iar pe Helen Mirren am admirat-o mereu, e un exemplu!
Te-am taguit iar la mine pe blog :) pupici

Anca Buzea spunea...

@ Oana: 30 este un doar un reper, dar asta nu inseamna ca este obligatoriu ca, odata cu atingerea varstei de 30, sa ai pielea ridata sau lipsita de elasticitate. Cel mai bun exemplu este buna mea prietena care are putin peste 30 si arata exact ca la 26, numai ca mult mai tanara :)

Sfatul meu este sa o iei pas cu pas: intai adopta un regim sanatos de hidratare, creme, dieta.. si odata cu trecerea anilor, schimba dermatograful negru cu unul maro, apoi lasa fardurile intense pentru unele mai delicate si asa mai departe ;)

Anca Buzea spunea...

@ Andreea & yellowJade: multumesc, voi face tagul ;)

Anca Buzea spunea...

@ Oana Maria: diferenta dintre pudra matifianta si cea translucida sta in faptul ca cea translucida este mult mai lejera. Practic, acest produs nu incarca tenul asa ca permite reaplicarea pe parcursul zilei, de cate ori simti nevoia. Iar faptul ca nu are pigment ajuta la pastrarea machiajului, nu inchide si nici nu deschide la culoare fondul de ten.
Eu ti-as recomanda o pudra translucida, insa numai tu poti decide cum te simti cu ea.

Cristina Shopping Therapy spunea...

si de la mine ai un tag :)
p.s.: eu tot am observat la doua prietene care au peste 30 de ani ca atunci cand le-a machiat o tipa make-up artist le-a dat cu un fond mai inchis pe fara, mai inchis decat ar fi trebuit si a cam exagerat cu bronzerul. Acum stau si ma intreb: a fost greseala make-up artistului sau da bine in fotografii sa optezi pt un fdt mai inchis la culoare? Mie nu mi se pare normal, insa poate exista o explicatie si de aceea te intreb.

Sigina spunea...

uf. bine ca am scris comentariu si nu stiu daca s-a trimis, am primit ceva eroare. noh, asta e..

Anca Buzea spunea...

@ Cristina: culorile isi "pierd" putin intensitatea in poze asa ca machiajul pentru fotografii trebuie sa fie putin mai intens. Iar tenul iese putin mai deschis in poze, da, insa asta nu inseamna ca trebuie sa exageram cu fond de ten inchis sau pudra autobronzanta.
Daca prietenele tale au iesit bine in poze, atunci make-up artistul a ales culorile bine ;)

Anca Buzea spunea...

@Sigina: ma tem ca nu am primit decat acest comentariu pe care l-am publicat :) mi se intampla si mie...e foarte neplacut...

Cristina Shopping Therapy spunea...

in poze au iesit bine, insa in realitate se vedea diferenta dintre fata si gat/decolteu :)

Andreea spunea...

super utila postarea!
Helen Mirren nu as fi zis ca e trecuta de 60 de ani...

Diana spunea...

Uluitoare transformări. :)