English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com

duminică, 10 iulie 2011

Machiajul si revistele glossy in 1938

Aceasta postare este pentru cele pasionate de machiaj si de istoria acestuia.

Vreau sa va arat un articol din revista Modes & Travaux, o publicatie Editions Edouard Boucherit lansata in anul 1918 - adica imediat dupa incheierea Primului Razboi Mondial. Aceasta revista este corespondentul revistelor glossy din acea perioada si era adusa si in Micul Paris de catre Agentia Romana Hachette.




Numarul care mi-a atras atentia si despre care vreau sa va povestesc dateaza din 15 februarie 1938. Rasfoindu-l, am gasit un articol superb despre tendintele in machiaj din acea perioada. Sa nu uitam ca, la acel moment, al Doilea Razboi Mondial era foarte aproape - acesta a inceput in 1939.



Am tradus cateva fraze care mi-au placut in mod special:

"Moda machiajului s-a schimbat total. Aceasta inseamna ca daca inca mai detineti un fond de ten intr-o nuanta spre ocru, rujuri mai mult sau mai putin portocalii, farduri de pleoape in nuante fumurii sau foarte intense, aveti un singur lucru de facut: sa le luati pe toate si sa le ascundeti in fundul sertarului.
Este foarte important sa urmarim tendintele in machiaj...Nimic nu este mai demodat ca o femeie care continua sa poarte in anul 1938 machiajul care era in tendinte in 1935, '36, '37"

"Machiajul anului 1938 confera femeii un chip sidefat, proaspat si foarte tineresc.
Sa luam ceremonia machiajului de la inceput. Nu vom mai folosi deloc fond de ten. In schimb, vom folosi o crema alba, foarte lejera, care nu da pigment tenului. Ce progres spre natural! Am avut intotdeauna oroare de fondurile de ten care ascund textura pielii si care incarca excesiv."

"Un machiaj al obrajilor in nuante prea puternice este absolut interzis. Veti folosi un roz al carui scop este strict de a da prospetime, de a evidentia transparenta unei pieli pe sub care sangele circula cu veselie."

"Pentru pleoape, avem o culoare noua: un violet suficient de cald, cu subton mai degraba albastru deca rosu. Acest fard violet este varianta cea mai naturala pe care o putem gasi, cea mai placuta pentru pleoape. Este o nuanta extrem de flatanta pentru brunete. Cu siguranta ati remarcat deja ca femeile din sud poarta adesea culori pe pleoape ce seamana cu prunele din Agen" Ca informatie suplimentara, Agen este o localitate in sud-vestul Frantei - am gasit chiar si o imagine frumoasa din anul 1877.

"Daca sunteti blonde, veti folosi cu curaj o pudra roz-mov. Daca sunteti brunete, luati o pudra care sa se apropie mai mult de culoarea naturala a pielii voastre: un sidefiu roze. Sa aveti doua nuante de pudra: una putin mai inchisa pentru obraji, nas si barbie si alta mai deschisa, pentru frunte si tample."

"Sprancenele noastre sunt complet schimbate, sau, mai bine spus, le vom transforma mult mai putin. Pana acum, femeia indraznea sa epileze aproape in intregime spranceana, nu lasa decat o linie extrem de subtire careia ii adauga o linie de creion, dandu-i deseori un accent fantezist.
Astazi, este important sa lasam spranceana sa creasca. Suficient de groasa la baza nasului, este suficient doar sa o finisam putin incepand cu mijlocul ochiului, epiland firele de sub spranceana. Sprancenele se vor termina printr-o linie extrem de subtire. Insa de acum fara extravagante, fara sprancene mefistofelice, fara linii care urca spre linia parului, fara sprancene complet drepte, fara accente circumflexe de vampa. O linie dulce, armonioasa, catifelata, cu adevarat omeneasca."

"Exista mascara violet inchis ce va parea neagra, insa va da privirii un aspect mai dulce, va face ca genele sa para mai putin incarcate, mai putin ascutite, mai putin agresive. Moda actuala cere ca, dupa aplicarea mascarei, sa trecem cu o periuta uscata pentru a indeparta surplusul si a da genelor o flexibilitate matasoasa."

"Noua culoare a rujului de buze este inchisa, o nuanta ce bate clar catre violet. Va sfatuiesc, totusi, sa aveti doua rujuri: acest violet pe care il veti folosi de fiecare data cand veti fi imbracata in negru, albastru sau oricare din nuantele "ultimul strigat": intreaga gama de purpuriu, aubergine, mov-pruna. Cu toate acestea, sa aveti inca un ruj, putin mai luminos care, fara sa fie portocaliu, sa bata usor spre aceasta nuanta pentru zilele in care purtati un accesoriu/detaliu rosu pentru ca nimic nu este urat decat un contrast puternic intre doua nuante de rosu."

"Moda pentru unghii urmeaza moda buzelor: din ce in ce mai des, asortam lacul de unghii cu nuanta rujului. Majoritatea caselor de notorietate vand ambele produse. Cu toate acestea, este foarte evident ca un numar mare de femei refuza sa arate unghii intr-o nuanta agresiva. Trebuie sa gasim o nuanta de oja roz cu o tenta movalie fara a fi prea inchisa. Ceea ce este in continuare cel mai frumos si cel mai pragmatic sunt unghiile pictate intr-o nuanta naturala."

Daca v-a placut acest subiect si vreti sa aflati mai multe despre machiajul retro si istoria machiajului, va recomand urmatoarele video-uri:


 

12 comentarii:

Unknown spunea...

Multumim pentru traducere Anca! Lisa Eldridge are si doua filmulete cu Madeline Marsh, cuprinzand istoria machiajului din era victoriana pana in '70... absolut geniale! Intotdeauna mi s-a parut interesant modul in care diverse reviste au stabilit "legea" in machiaj si moda :) Din fericire azi lumea e mult mai deschisa... Exista trend-uri, insa e alegerea fiecaruia daca se conformeaza sau nu! Abia astept sa vizitez anticariatele de acasa :)

Anonim spunea...

Chiar mi-a placut mult acest articol! Felicitari!
Mi-ar placea sa am ocazia sa rasfoiesc o revista de genul acesta. Cred ca e foarte interesant!

Make-up by Dina spunea...

Ce dragut e articolul ! De unde ai aceasta revista ? Tare mi-ar placea sa rasfoiesc reviste vechi :)

Lauren spunea...

Foarte interesant :D Am intrebat-o si eu pe bunica daca mai tine minte, dar avea doar 2 ani in 1938 :)) Te pup!!

Stilistele spunea...

extraordinara postare, Anca! foarte interesanta revista respectiva ;)

Andreea spunea...

Mega interesanta postarea! Imi plac mult de tot genul asta de postari! Pup!

Andra spunea...

offtopic: Anca, as vrea sa-ti urmaresc blogul prin email, adica in momentul in care postezi ceva nou sa primesc un mail. Nu am blog si mi-ar fi mai usor asa. Please, please adauga optiunea aceasta pe blog. :) Pup.

Cmp spunea...

Superba postarea, felicitari!

Razboiul, ca orice criza de altfel, a avut si partea lui buna: omenirea a fost nevoita sa creeze, sa adapteze, sa improvizeze-intr-un cuvat sa evolueze, si asta intr-un timp destul de scurt. Altfel, probabil acum "job"-ul femeii inca ar fi cel de casnica.

Anca Buzea spunea...

@ Diana: stiu si acele clipuri, sunt foarte interesante. Referitor la anticariate, e mai bine sa nu ai asteptari foarte mari :)

Anca Buzea spunea...

@ Dina: mai gasesti astfel de publicatii la targurile de vechituri organizate din cand in cand. Dar sa te inarmezi cu rabdare :)

Anca Buzea spunea...

@ Ada: Trebuie sa fac putin research pentru asta, dar ma descurc eu :)

Camy spunea...

ce interesant!
mie imi place foarte mult sa citesc despre cum era in trecut, licenta mi-am facut-o pe publicitatea din perioada comunista :)