English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com

vineri, 18 februarie 2011

Despre cursuri si carti de make-up..

De cand am inceput acest blog, cele mai frecvente intrebari/cereri pe care le-am primit au fost legate de sprancene (gasiti aici si aici mai multe informatii), de felul in care imi ingrijesc tenul (am scris aici, aici si aici despre asta) si ce cursuri/carti de make-up recomand unei incepatoare.

Iata ca a venit si randul cartilor de make-up pentru ca, asa cum am spus in repetate randuri, am fost intotdeauna o persoana autodidacta si am preferat sa invat din zbor. Nici la scoala nu pot spune ca ma innebuneam dupa stilul clasic de predare (profesor, sala de clasa, ascultat la tabla), iar cel mai mult imi placea sa invat sau sa-mi fac temele ascultand muzica, spre disperarea mamei mele :)

Nu as vrea sa considerati acest post ca pe o lauda de sine, ci as vrea sa il priviti ca pe o indrumare, iar ceea ce veti putea citi mai departe este, in mare, ceea ce am raspuns prin e-mail tuturor persoanelor care m-au intrebat cum am inceput si ce le recomand. Daca ma intrebati pe mine, sunt in continuare la inceput pentru ca este un domeniu atat de vast incat nu mi-ar ajunge 7 vieti sa fac tot ceea ce mi-as dori si cred ca voi invata toata viata! Asa ca pot spune ca privesc "inceputul" ca pe ceva de termen lung spre foarte lung si asta nu poate decat sa ma bucure pentru ca ador sa invat lucruri noi!

In privinta cursurilor traditionale de make-up, voi spune inca o data ca nu sunt la curent cu toate scolile de la noi, nu as sti ce sa va recomand si ce nu.. Din auzite, va pot spune ca Kruger Brent este considerata cea mai prestigioasa, dar este si cea mai costisitoare (4000 de euro auzisem ultima data) si dureaza 9 luni de zile, la ultima verificare.. Cunosc persoane care au absolvit cursurile acestei scoli care mi-au spus ca nu au invatat mare lucru, iar alte persoane mi-au spus ca aceasta scoala le-a deschis niste usi si le-a ajutat sa-si croiasca un drum. Astfel de pareri impartite am auzit si despre alte scoli/cursuri de make-up de la noi, asa ca probabil ca tine mult si de norocul pe care si-l face fiecare cu mana lui.

Parerea mea este ca meseria de make-up artist se bazeaza mult pe cuvantul "artist" si ca vor cantari foarte mult talentul, creativitatea, exercitiul si pasiunea, dar, cred eu, si personalitatea fiecaruia este definitorie! De aceea va spun ca poti deveni make-up artist si fara scoli/ cursuri, fie ca sunt de renume sau nu. Ideea de baza este urmatoarea: ai nevoie de diploma la sfarsitul zilei sau nu?

Daca nu ai nevoie si esti pasionat/a, eu zic ca cel mai bine este sa incepi sa exersezi pe prietene/vecine/colege/rude si eventual urmareste si cativa make-up artisti in blogosfera sau pe YouTube, sfaturile sunt mult mai usor de gasit in era internetului si nu te costa nimic! Daca ai nevoie de o diploma, analizeaza bine situatia si orienteaza-te catre o scoala sau alta in functie de gradul tau de pricepere - daca ai deja notiuni de baza sau nu, daca doresti sa profesezi intr-o anumita ramura a make-up-ului (moda, teatru, film, efecte speciale, editorial, bridal, corporate, advertising).

Anul trecut, mi s-a propus o colaborare cu o firma de cosmetice, asa ca aveam nevoie de diploma recunoscuta de Ministerul Muncii, motiv pentru care m-am inscris la cursurile oferite de Arcadia Cosmetics Center. Am ales Arcadia pentru durata cursurilor (2luni jumatate) si costul mult mai omenesc (3000lei), dar si pentru ca mi-a fost sugerata de compania cu care urma sa colaborez. Repet, fiecare isi alege cursul dorit in functie de nevoile si posibilitatile sale, mi-e foarte greu sa va spun unde sa mergeti, sincer.

Pentru ca multe persoane m-au intrebat cum am inceput in acest domeniu si de unde am invatat, va voi spune ca, la baza, sunt absolventa de comunicare si relatii publice si am profesat 5 ani in acest domeniu pana am decis ca mi-a ajuns si ca nu-mi place deloc. Am fost atrasa de cand eram mica de desen, pictura si tot ce tinea de culori si imi dedicam mult timp acestei pasiuni artistice. Nu mi-am imaginat niciodata ca as putea trai facand o meserie legata de culori, mi se parea un vis, ceva intangibil. A urmat un moment de turnura in viata mea si am decis ca trebuie sa schimb tot, dar absolut tot! Fiind in cautari, pasiunea si intamplarea m-au condus catre make-up si am inceput sa cochetez cu ideea de a fi make-up artist.

Ca de fiecare data cand sunt entuziasmata de ceva, incerc sa aflu cat mai multe lucruri despre acel ceva, iar, in cazul make-up-ului, aceasta cautare s-a transformat in tutoriale pe YouTube, comandat cateva carti pe net, rasfoit reviste, analizat imagini, mers la muzee si vazut filme.

Asa ca atunci cand m-am inscris la cursuri, aveam deja majoritatea notiunilor de baza si profesasem deja in cateva ramuri ale make-up-ului. Din acest motiv, nu stiu sa va spun daca sunt suficiente aceste cursuri, eu am cautat intotdeauna multiple surse de informare si nu m-am multumit cu una singura.

Dar mai bine va arat primele mele carti de make-up, care m-au ajutat sa-mi formez baza si, cat de cat, stilul, zic eu. Este vorba de Bobbi Brown - Make-Up Manual, pe care o ador pur si simplu si as recomanda-o oricui, oricand! Este cea mai buna carte de make-up, chiar daca vreti sa invatati sa va machiati pe voi insiva sau daca vreti sa profesati ca make-up artist.







Eu am cumparat-o la inceputul inceputului si mi-a deschis calea, m-a invatat multe notiuni si trucuri si m-a ajutat sa inteleg ce se intampla, de fapt in timpul unui machiaj profesionist. Bazat pe notiunile din aceasta carte, am putut trece mai departe si am invatat singura, experimentand tot felul de tehnici, produse si, mai ales, toate nebuniile care imi veneau in minte!






A doua carte pe care am cumparat-o a fost cea publicata de Lauren Luke care, desi nu este un make-up artist profesionist, m-a atras prin candoare si creativitate. O urmaream deja pe YouTube si am decis ca vreau sa o sprijin cumparandu-i cartea. Tin minte ca de aici am invatat cum poti folosi diferite produse ca baza de machiaj, ca poti combina diferite texturi pentru a obtine rezultatul dorit si ca totul tine numai de MINE/TINE! Nici ea nu facuse vreun curs de make-up, asa ca mi-a placut de ea din prima!








Ambele carti au fost comandate de pe www.amazon.co.uk

Va urma! 

30 de comentarii:

LittleD. spunea...

A fost f. folositor post-ul acesta pentru mine :).
Am auzit si eu de manualul Bobbi Brown, insa nu stiu de ce nu am avut impulsul de a-l comanda.
Deja ma uit me amazon :D

Pupici!

Lili spunea...

Si pentru mine Makeup Manual a lui Bobbi Brown a fost prima carte de make-up si chiar m-a invatat multe si m-a inspirat enorm! Mi-am mai comandat Making Faces a lui Kevyn Aucoin si Makeup: The ultimate guide a lui Rae Morris, dar nu au ajuns la mine... comandate in august, rascomandate in decembrie.. si tot n-au ajuns, nu stiu ce au, sunt suparata rau pe ei. Incerc si eu sa razbat in acest domeniu, dar mi-e foarte greu intr-o tara straina si mai ales, neavind prea multe modele/prietene.. but I hope for the best :D Tie multe felicitari si la cit mai mare!

Madlen spunea...

si eu as vrea o carte de acest gen.oare in Romania se gasesc?!

Chocolate spunea...

Inca 2 carti de trecut pe wishlist.
Aseara mi-am comandat "Frumusetea se invata" de Dana Sota si mai vreau sa-mi iau "Machiajul perfect" de la ed. Teora.
Dupa ce le frunzaresc pe astea 2 o sa-mi iau cartea lui Bobbi Brown.

Adina spunea...

Super postare, intotdeauna am stat pe ganduri daca sa fac un curs sau nu, chiar mi-a propus cineva ca, daca fac un curs, ma ia sa lucrez cu ea.. Numai ca nu stiu ce curs sa fac sa nu fie nici scump dar sa primesc o diploma... :*

Anca Buzea spunea...

Little D. ma bucur ca te-a ajutat. Nu te grabi inca sa comanzi, asteapta a 2-a parte ;)

Anca Buzea spunea...

Lili, unde stai? :)

Anca Buzea spunea...

Chocolate, inca nu am terminat lista :P

Anca Buzea spunea...

Adina, sper ca te-am putut lamuri cat de cat, dar tine minte ca e bine sa faci ce simti tu ca ti se potriveste :) Mult succes! :*

Anca Buzea spunea...

Madlen, din pacate nu vei gasi aceste carti in Ro, le poti comanda numai online. Site-ul cel mai de incredere mi se pare Amazon.

Lili spunea...

@Anca M-am mutat recent in Belgia, Antwerp :)

MooNy spunea...

Un oarecum zbarci la un manual Bobbi Brown

http://www.youtube.com/watch?v=IX_onl-DM4c

(linkul nu e tocmai offtopic, dar merita vazut)

Epurica spunea...

Amazon.co.uk trimite in Romania? Ca parca ultima data cand am vrut sa iau ceva nu mi-a iesit pasenta...

Anca Buzea spunea...

Nu am luat Beauty Rules, deci nu stiu ce sa-ti zic. Oricum, fiecare are dreptul la o parere personala iar eu respect parerea fiecaruia.

Beibiii' love spunea...

Am citit cu cea mai mare placere toata postarea, ma duce si pe mine gandul sa imi comand cartile dar nu ma descurc deloc cu amazon.

Ma poti ajuta si pe mine? Ce trebuie sa fac pentru a putea comanda?

Mersi!

Anca Buzea spunea...

@ Epurica: da, livreaza in Ro, cea mai recenta comanda facuta la ei a fost in ianuarie si a ajuns in 2 saptamani.

Anca Buzea spunea...

@ Betty Reviews: merci frumos :*

Anca Buzea spunea...

@Beibiii' love: Trebuie sa faci cont pe amazon.co.uk, sa pui cartile in cos, sa treci datele cardului sau paypal si sa dai send :) de restul se ocupa ei!

Andreea spunea...

Mi-as comanda si eu aceste carti! Nu pentru a deveni make up artist pentru ca sincer nu prea ma vad castigand din meseria asta,talent sa spunem ca as avea cat de cat.La desen eram destul de buna,de pictura sunt pasionata.
Multumim ca ne-ai impartasit din parerea ta.
Pupici! :*

Stilistele spunea...

foarte useful postul! nu sunt o impatimita a machiajului, insa anul asta bat 31 de ani, iar in fiecare an, pielea devine mai matura, are nevoie de alt tip de machiaj, iar eu trebuie sa incep sa ma documentez. pana acum nu a fost mare lucru, pt ca am fost inzestrata cu o fatzuca 'dragutica', care imi permitea cam orice tip de machiaj...acum insa, le prefer pe acelea care ma fac sa par mai ...tinerica ;)).
Uite, chiar ar fi de mare ajutor daca ne-ai da niste sfaturi referitoare la cum sa folosim machiajul si ce tip de machiaj pentru a parea mai tinerele :**

Anca Buzea spunea...

@stilistele: o idee foarte buna, voi face un post special pentru doamne :) insa va dura putin pentru ca mai am cateva materiale planificate.

Anca Buzea spunea...

@Andreea: putina informatie nu strica niciodata ;)

Make-up by Dina spunea...

In limba romana cea de la Bobbi Brown se gaseste? :*

Anca Buzea spunea...

Ma tem ca nu, nu inca :)

Beibiii' love spunea...

Oh mersi mult! Coletul vine la posta normala din cate am inteles, trebuie sa mai platesc ceva pe langa carte?

Anca Buzea spunea...

Vezi ca pachetele lor ajung prin curier, trebuie sa pui o adresa la care sa gaseasca pe cineva toata ziua. Pai, in afara de carte, platesti transportul... si cam atat :)

Andreea spunea...

Anca,cu siguranta niciodata nu strica putina informatie sau chiar mai multa.
Pupici! :*

ariela_a spunea...

gasiti cartile pe okian.ro....dar dureaza cam o luna( asa scrie acolo) pana le aduc si pretul e cam dublu fata de amazon:(

Alice in vintageland spunea...

Eu nu prea am de-a face cu machiajul (decat la nivel personal si nici acolo prea mult:), insa mi-a placut mult articolul! De ce? Pentru ca este scris foarte frumos si pentru ca inteleg chestia asta cu "cautarea dumului in viata" si pentru ca am un blog tocmai pentru ca nu imi este suficient jobul meu (si nu ma refer la partea materiala). Si sora-mea, Sara a terminat aceeasi facultate ca si tine:))))))
In orice caz esti foarte talentata si pe langa aceasta mi se pare ca esti si o persoana foarte draguta,kind,charming ceea ce este un plus in orice domeniu.

Anca Buzea spunea...

Alice, parerea mea este ca atunci cand iti dedici intreaga existenta activitatii tale si o faci cu interes si pasiune, nu poate sa iasa altfel decat bine. E adevarat ca eu mi-am gasit drumul putin mai tarziu, dar cred ca s-a intamplat la momentul potrivit si ca am avut numai de invatat din experientele anterioare, bune sau rele.
Iti multumesc pentru vorbele calde, au mers direct la suflet :)
P.S.: Sara nu vine cu tine la targuri? Mi-ar face placere sa o cunosc si pe ea!