English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com

luni, 4 octombrie 2010

Machiaj pentru purtatoarele de lentile de contact

Port lentile de contact de 10 ani de zile si ma machiez de un pic mai mult de atat, astfel ca am trecut prin tot felul de experiente, mai mult sau mai putin placute pentru ochii mei. Recent, am fost rugata sa scriu despre asta  si recunosc ca este o idee buna, nu stiu cum de nu m-am gandit mai devreme.

Desi port lentile de atata timp, asta nu m-a oprit niciodata din a incerca fel de fel de machiaje. Sunt constienta ca ar fi trebuit sa fiu ceva mai precauta, insa curiozitatea a castigat de fiecare data.

Se spune ca purtatoarele de lentile de contact intra la categoria persoanelor cu ochi sensibili, motiv pentru care le sunt indicate anumite produse. Eu nu m-am limitat la aceste produse si iata ce am aflat:

-        Mascara: intotdeauna am folosit o mascara normala, spre deosebire de cea pentru ochi sensibili, si nu am avut nici o problema. Imi plac genele lungi si dese, iar mascara recomandata ochilor sensibili nu incarca si nu alungeste nici macar pe jumatate din cat imi doresc eu. Asa ca am incalcat aceasta regula si am avut noroc sa mearga totul bine. Nu pot garanta ca este valabil in toate cazurile, am intalnit persoane care nu suporta mascara normala fara sa aiba lentile de contact asa ca depinde de la caz la caz. 

-        Creion dermatograf: conform igienei ochilor si a indicatiilor date de doctorita mea, trebuie evitata folosirea creionul dermatograf pe marginea interioara a ochiului pe motiv ca ar dauna fundului ochiului. Daca folositi creion in acest mod, probabil ca ati observat ca acesta dispare dupa cateva ore. Ei bine, el nu “dispare”, ci intra in ochi si este diluat de catre lacrimi. Daca ma intrebati pe mine, asta nu poate fi prea sanatos nici pentru persoanele care nu poarta lentile de contact, insa eu imi asum treaba asta. Rezultatul este superb asa ca nu ma pot abtine de la acest pas. Pentru ca sunt constienta ca nu toata lumea gandeste ca mine, intotdeauna intreb daca este ok inainte de a face machiajul unei cliente.

-        Fardul de pleoape: aici ma refer strict la fardul pulbere – poate ati remarcat si voi ca atunci cand aplicati fard pe pleoapa inferioara, la baza genelor, de multe ori se intampla ca acesta sa “sara” de pe pensula pentru ca apoi sa intre in ochi. In cazul persoanelor ce poarta lentile de contact, acest lucru este si mai neplacut pentru ca acel praf se prinde imediat de lentila si apare senzatia de nisip in ochi. Pentru a evita acest lucru, am 2 variante: ori sunt extrem de atenta la acest pas al machiajului si nu ma grabesc, ori umezesc putin pensula inainte de a lua fard.

         Eyeliner: conform regulei, persoanele cu ochi sensibili nu vor suporta niciodata eyeliner-ul lichid. De data acesta ma incadrez in regula si subscriu – nu il suport pe pleoape, ma ustura pielea si il simt imediat cum imi intra in ochi. Solutia este eyeliner-ul gel, cel care vine intr-un borcanel, seamana cu fardul-crema numai ca are o alta consistenta si este mult mai rezistent in timp.  Exemple: Stila Smudge Pot, Clinique Gel Eyeliner, Bobbi Brown Long-Wear Gel Eyeliner, MAC Fluidline. 
     Intr-o zi, mi-a venit stralucita idee de a incerca eyeliner-ul gel si pe marginea interioara a ochiului tocmai pentru ca este atat de rezistent. Puteti face si lucrul acesta, singura conditie fiind sa asteptati macar 10 secunde sa se usuce inainte sa clipiti :) eu nu am asteptat deloc si am clipit involuntar, asa ca m-am ales cu o dara neagra pe toata lentila. Ochiul nu a patit nimic grav, in afara de usturime crunta si lacrimare, insa lentila nu a mai putut fi salvata. Am incercat sa o curat, dar nu s-a dus complet, asa ca am aruncat-o. Cred ca ar fi mai intelept daca ati evita, totusi, acest pas. Eu nu am mai incercat a doua oara :)

-        Igiena pensulelor de machiaj: acest lucru nu ar trebui sa fie asociat numai cu lentilele de contact, insa nu pot sa nu mentionez cat de important este sa lucram intotdeauna cu pensule curate si dezinfectate. Chiar daca nu purtati lentile de contact, protejati-va ochii de microbii din aer asa cum va protejati si restul corpului. Eu am un ritual in fiecare seara cu spalarea si dezinfectarea pensulelor de machiaj cu sampoane si solutii speciale, iar acest lucru imi protejeaza atat ochii, cat si pensulele in timp. Atent ingrijit, un set de pensule va poate tine o viata intreaga. In caz contrar, veti simti nevoia sa le inlocuiti chiar si cateva luni de utilizare, ceea ce nu este tocmai placut daca investiti in pensule de calitate.

TIP 1: indiferent ca purtati lentile de contact sau nu, NU folositi creion pe marginea interioara a ochilor DECAT daca este kohl. Orice alt creion, chiar daca scrie ca este pentru ochi, nu va fi la fel de moale si delicat cu aceasta zona.

TIP 2: eu mai inlocuiesc eyeliner-ul gel cu diferite farduri-crema pe care le fixez apoi cu un fard-pulbere in aceeasi nuanta. In felul acesta, obtin eyeliner de orice culoare imi doresc, nu doar nuantele clasice, iar ochii mei nu sufera deloc.

In concluzie, cu putina grija si multa informare, nu vad de ce o persoana care poarta lentile de contact nu s-ar putea bucura de toate avantajele unei persoane ce nu poarta, mai ales ca, in momentul de fata, exista atatea variante de produse cosmetice din care putem alege.

Daca nu ati citit postul despre machiajul pentru purtatoarele de ochelari, mergeti aici

18 comentarii:

Anonim spunea...

si eu mai port lentile din cand in cand dar nu stiam ca ma incadrez la persoanele cu ochi sensibili. acum folosesc lentile de unica folosita. m-am chinuit acum ceva timp sa mi le pun si la ochiul stang am capat o sensibilitate destul de puternica la modul ca imediat incepe sa ma deranjeze mai ales la aplicare.am crezut ca trece cu timp dar nu se pare ca nu e chiar asa. posibil sa fie si de la lentile.
mereu cand am purtat lentile am folosit acelasi machiaj ca si in mod normal la ochelari.
chiar ma enerveaza cand sare fardul si se vede dar clipesc de cateva ori si se strange in coltul intern.

silvia spunea...

eu nu am lentile, am ochelari. singura treaba pe care nu o suport este sa aplic creion, fie el si kohl, pe marginea interioara. in rest, am noroc ca pot sa ma dau si cu mascara normal; daca eram "consemnata" la cel pentru ochi sensibili, sigur era tragic :)

Andra spunea...

Anca, ce tip de lentile porti? la cat timp le schimbi? Le dai jos in fiecare seara?

Ce se intampla cand porti lentilele si lacrimezi? se misca? cum procedezi in aceasta situatie?

Daca esti intr-un loc public si simti ca este ceva in neregula cu lentila si vrei s-o dai jos, cum procedezi pt a nu transfera microbi pe lentila? Exista vreo solutie speciala pentru dezinfectarea mainilor in astfel de situatii?

Utile sfaturile de mai sus!
Multumim!;)

Stefana Teodoroiu spunea...

Foarte utile sfaturile tale, desi eu nu port lentile. Dar ma bate gandul sa schimb perechea mea de ochelari de om miop cu o pereche de lentile :D

Mersi mult de comentariu si te mai astept pe la mine. A fost o surpriza tare placuta sa primesc un asa comentariu de la un make-up artist talentat ca tine :)

Sa ai o zi buna!

Pisik spunea...

Anca, multumim de post!

Esti o mare, mare norocoasa! Asta ti-o spune o fata care poarta lentile de 14 ani! Pana acum 2 ani eram exact ca tine: orice machiaj pe ochi, n-aveam nimic. Insa am inceput sa fac conjunctivite peste conjunctivite si a trebuit sa ma schimb serios - acum folosesc doar anumite machiaje, mi se inrosesc ochii, ma dau peste cap sa cumpar produse Dr. hauschka sau clinique.

Anca Buzea spunea...

Ada, eu port lentile lunare. Le scot seara la culcare pentru a le repune in ochi a doua zi dimineata. Nu dorm niciodata cu ele, indiferent cat de obosita sunt.

De obicei, daca lacrimez sau imi intra ceva in ochi, clipesc foarte foarte des si ultra-rapid uitandu-ma in sus stanga si dreapta pana iese "inamicul" prins de lentila. Nu am nevoie sa le scot, se reasaza singure de la clipit.

Daca sunt intr-un loc public, ma duc frumusel la baie, ma spal pe maini sau folosesc un gel anti-bacterian de maini (pe care il am mereu in geanta) si apoi scot lentilele. Ajuta daca tin mereu la tine suportul lor micut in care am putina solutie. Gasesc la farmacie si sticlute mici de solutie, pentru voiaj. Acelea incap lejer in gentile mele voluminoase :)

Gel anti-bacterian de maini gasesti la hypermarketuri, se numeste Touch si este intr-o sticluta mica, transparenta. Am mai folosit si unul de la Body Shop care mi-a placut mult, cu Tea Tree Oil. Sticluta este verde si transparenta.

Anca Buzea spunea...

Blossoms: si eu sunt tot mioapa si am aruncat cu bucurie ochelarii de vedere pe care ii purtam de cand aveam 8 ani! :D

Anca Buzea spunea...

Gabriela: imi pare rau sa aud asta, sper sa nu ajung si eu sa am astfel de sensibilitati :( inca ma tin bine :P

Andra spunea...

Folosesc si eu gelul Touch. F. bun, intr-adevar. Merci.;)

Cum se numesc lentilele in cauza, de unde ti le iei si la ce pret? Nu am purtat niciodata lentile, dar m-ar tenta.

Simti ca ti-au influentat intr-un fel sau altul vederea? (Cum iti sunt dioptriile de cand porti lentilele? au mai scazut? s-au mai marit? au ramas constante?) Si eu tot miopie am.

Andra spunea...

@Gabriela: In prezent mai porti lentile? Conjunctivitele de la machiaj au aparut sau si din alte cauze?

Anca Buzea spunea...

Ada, eu folosesc Ciba Vision Air Optix, sunt cele mai bune pentru mine, lasa ochiul sa respire, if that makes sense :) merg de multi ani in acelasi loc, la Optimed langa magazinul Unirea si sunt foarte multumita de ei. Pretul nu este relevant pentru ca eu am o reteta foarte complicata si, implicit, mai scumpa. http://optimed.ro/

De cand port lentile, ma simt mult mai bine. Dioptriile stagnasera pentru ca ma simteam foarte bine cu lentile, ochiul este mai relaxat, dar apoi au crescut din nou, din cauza stresului de la fostul loc de munca.

Din cate stiu eu, in cazul miopiei cel putin, dioptria la lentila este mai mica decat cea la ochelari. Asa este si in cazul meu.

Pisik spunea...

@Ada A: nici eu nu stiu din ce cauza au aparut. Nu cred sa fi fost machiajul. as da vina pe AC de la birou dar... la fel de bine o pot da pe oboseala extrema.
am fost la un medic oftalmolog, imi zice una, nu trece, ma duc la altul a nuuu, nu era asta, era astalalta. Eu pana acum nu pot sa spun cu mana pe inima ca am 100% incredere intr-un medic oftalmolog sau ca as fi multumita de el/ea.
Asta deoarece ba ziceau aaa, dar trebuie sa renuntati la lentile pe perioada tratamentului, eu puteam sa le explic ca apucata ca ochelari nu suport si fara nu vad, n-avem ce face, ba ca lentilele sunt rele. Acum merg la o tipa mult mai ok, dar saraca recunoaste ca ea nu se pricepe asa bine la lentile de contact.
Voi la ce medic mergeti? recomandari - din start sa stiti ca refuz medici cu cabinet care si vinde lentile de un fel sau altul - or sa te convinga sa cumperi acea gama.

Am lentile Pure Vision de la Bausch&Lomb, le scot din fiecare seara, pachet de 3 luni ma costa 200 lei.
am vazut ca pe site-urile din UK exista pe langa lentile si vitamine pt ochi - a incercat cineva asa ceva?

Cat despre machiaj: folosesc o tona de produse scumpe, le schimb f des, si la o luna, si cam asta e. Am vazut ca ma inteleg mult mai bine cu produsele luate din afara decat cu cele luate de aici.

Andra spunea...

@Gabriela: Am intrebat-o si pe Anca, te intreb si pe tine: Cum ti se pare ca au evoluat dioptriile tale cat timp ai purtat lentile? au stagnat? s-au marit? s-au micsorat?

Eu n-am purtat pana acum lentine si nu stiu la ce sa ma astept.

Pana acum, am mers la cei d ela Sover (la mag. Victoria, et.1) si n-am avut niciun fel d eprobleme cu ei.

Nu am mers la un medic anume, ci la mai multi, infunctie de cine era disponibil in ziua in care mergeam.

Daca-mi permite Anca, postez urmatorul link: http://beautyreviews-byandreea.blogspot.com/2010/09/optinova-mi-dat-teapa-deschideti-bine.html

Daca citesti ultimul comentariu la postare, o sa afli mentionat numele unei d-ne doctor. Autoarea blogului foloseste aceleasi lentile ca si tine, din cate observ.

ps: Sper ca problema conjunctivitei s-a rezolvat acum,nu?!?

Andra spunea...

@Anca: Multumesc pt raspuns. O sa am si eu in vedere aceste lentile.

Doar o curiozitate mai am, cand le aplici, nu te deranjeaza in vreun fel? sau se foloseste o solutie speciala inainte si nu simti nimic atunci cand aplici lentilele pe globul ocupar?

Andra spunea...

La globul ocular ma refer mai sus. :) scuze.

Anca Buzea spunea...

Ada, asa este, ai nevoie de o solutie speciala pentru lentilele de contact, o gasesti la farmacie sau in locul din care iti cumperi lentilele. Eu folosesc Solo Care Acqua. Fiecare sticla de solutie cumparata vine la pachet cu un suport de lentile. In mod normal, cand mergi la doctor te invata cum sa iti cureti/aplici/scoti lentilele.

Eu mi-am devoltat o tehnica, in timp, de a curata lentila cu cativa stropi de solutie inainte de aplicare, apoi o asez in forma im care tine apa si o umplu cu solutie. O apic pe ochi asa, cu solutie in ea, pentru ca imi face ochiul sa se simta mai bine. Imediat ce lentila este in ochi, clipesc si solutia curge :)

Mi s-a spus ca sunt o ciudata si ca nu asa se aplica lentilele, insa eu asa ma simt bine si asa o fac de ani de zile :D sunt sigura ca si tu iti vei gasi propria tehnica :)

Anonim spunea...

Imi poti spune, te rog, daca genele false si lentilele de contact fac echipa buna?

Kisses

Anca Buzea spunea...

Nu este o regula generala cum ca nu poti purta gene false daca ai lentile.

Este vorba de sensibilitatea (daca este cazul) la lipici, sunt persoane care lacrimeaza excesiv de la acesta. De regula, aceasta sensibilitate se observa inca de la aplicarea mascarei.